Duurzaam verbouwen

Als je gaat verbouwen gaat natuurlijk de eerste aandacht uit naar de extra oppervlakte of woonkwaliteit die je wilt toevoegen. Omdat bouwen bijna altijd milieubelastend is, is het echter ook goed om na te denken of de plannen niet duurzamer kunnen worden gerealiseerd. Dat kan bijvoorbeeld met zonnepanelen op het dak, maar er zijn meer mogelijkheden. Een uitbouw kan bijvoorbeeld ook goed voorzien worden van een vegetatie dak. Dit beperkt de hoeveelheid regenwater wat wordt afgevoerd via de riolering omdat een deel van het water wordt gebruikt door de beplanting of verdampt. Omdat het even duurt voordat de gevallen overtollige regen door het vegetatie dak heen wordt afgevoerd naar de riolering zorgt een vegetatie dak er bij stortbuien tevens voor dat niet al het gevallen regenwater tegelijk in het riool belandt. Een andere optie is het toepassen van een regenton. Dan klinkt misschien wat oubollig, maar het heeft het zelfde effect en voor het water geven van de planten hoeft er tevens geen kostbaar drinkwater gebruikt te worden. Verder is een andere mogelijkheid het toepassen van vloer- of wandverwarming. Omdat dit laagtemperatuurverwarmingen zijn vergt het minder energie om te verwarmen. Een voordeel hiervan is ook dat het een erg behaaglijke manier van verwarmen is.

Isolatie

Goed isoleren is natuurlijk altijd belangrijk maar verlies de verhouding met de bestaande muren niet uit het oog. Een zeer goed geïsoleerde uitbouw aan een slecht geïsoleerd huis voegt natuurlijk niet zo veel toe. Het is dan natuurlijk altijd te overwegen om meteen de isolatie van de rest van het huis te verhogen, maar dat betekend vanzelfsprekend wel een grotere verbouwing en dito bouwkosten.

Maar isolatie verdient zeker de aandacht. De gebruikelijke isolatiematerialen zoals glas- en steenwol vergen veel energie bij de fabricage, maar zijn verder wel acceptabel bij duurzaam bouwen. Als isolatiemateriaal kan er echter bijvoorbeeld ook isolatie van ecologisch vlaswol worden toegepast. Isolatiematerialen zoals PUR en PS (piepschuim) zijn ondanks hun hoge isolatiewaarden bij duurzaambouwen natuurlijk helemaal uit den boze. Pas dan liever een dikker isolatiepakket toe van een ander materiaal.

Duurzaamheid zit hem in de details

Naast dit soort structurele ingrepen zit duurzaamheid ook vaak in de kleine dingen. Gebruik bijvoorbeeld zoveel mogelijk FSC-hout en verf zonder oplosmiddel. Let er bijvoorbeeld ook op dat zo min mogelijk milieubelastende verpakkingsmaterialen gebruikt worden. Veel leveranciers beperken de hoeveelheid verpakkingsmateriaal en gebruiken hier natuurlijke materialen voor. Het is een kleine moeite om dit vooraf te checken en meteen al een mooie milieuwinst. En bij het uitzoeken van de verlichting is het een kleine moeite om armaturen met LED-verlichting uit te kiezen, dat scheelt ook meteen weer in de energierekening.

Natuurlijk is dit nog maar een beperkte lijst van alle mogelijkheden die er zijn. Je kan het zo ver doorvoeren als je wilt. maar wat deze column vooral duidelijk wil maken is dat al met een paar simpele dingen veel winst te behalen is, zonder dat dit veel duurder is of de bouw lastig maakt. Een architect is vanzelfsprekend op de hoogte van deze mogelijkheden en kan u hier meer over vertellen.

Dit kan iedere zaterdag bij de architectenwinkel. BNA architecten geven gratis advies. Schrijf u hier in.

Dit advies is geschreven door Maarten Steunenberg BALD architecture baldarchitecture.nl

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s