Artikel op BNA site

Het begon allemaal nog geen twee jaar geleden in een woonwarenhuis op IJburg. ‘We vroegen ons af wat wij zelf konden doen om mensen op de hoogte te brengen van de meerwaarde van een architect voor een (ver)bouwproject,’ vertelt Harvey Otten, een van de oprichters van het initiatief en bestuurslid van de BNA-kring Amsterdam. ’Vooral voor particulieren is de drempel soms nog hoog; mensen lopen niet spontaan naar binnen. Dat is ook niet verwonderlijk. Een (ver)bouwvraag vraagt tijd, energie en veel voorbereiding.’ Wie zijn droomhuis werkelijkheid wil zien worden, wil dan ook de juiste keuzes maken. ‘Veel mensen weten niet precies wat een architect doet en waar deze bij kan helpen. De architecten bij de Architectenwinkel helpen u om de beste keuzes te maken.’

Meer dan ontwerpen
Bij de Architectenwinkel weten ze raad met alle vragen waar een klant mee zit, en die vragen gaan echt niet allemaal over het ontwerp. Van wensen inventariseren tot de begeleiding bij de bouw en motivaties bij vergunningen. Een architect weet ook daar alles over. ‘Bij De Architectenwinkel adviseren wij mensen graag in wat en hoe ze een bouwproces in kunnen gaan en wat ze daarbij allemaal kunnen verwachten.’ Om mensen goed van dienst te kunnen zijn is een goede voorbereiding nodig. ‘Elke vraag en elk project is uniek, want iedere wens is anders. Dat vraagt een specifiek advies en dus een goede voorbereiding door ons.’

Uitdagingen
Van advies voor meer licht in de woonkamer tot advies over de bouw van een heel huis (inclusief aanvragen en vergunningen). De vragen die bij de Architectenwinkel binnenkomen, lopen zeer uiteen. Wie zijn trappenhuis wil verplaatsen, minder energie wil verbruiken of met de gemeente spaak loopt bij de aanvraag van een vergunning, kan bij een architect terecht. Een architect heeft veel kennis in huis over alle stappen van het (ver)bouwproces, maar denkt daarbij ook altijd verder. Hij of zij brengt niet alleen de wensen van nu in kaart, maar ook die van later. Wensen veranderen gedurende de tijd. ‘Mensen willen altijd het beste uit hun huis halen en zich er vooral thuis voelen. Dat is belangrijk voor de kwaliteit van leven.’

Mooi initiatief
De Architectenwinkel doet goede zaken. Wekelijks komen er nieuwe klanten bij. ‘U hoeft niet een groot budget te hebben om een architect in de arm te nemen. Wat we nu vaak zien is dat er na advies van een architect er ineens allerlei opties bestaan waar men nog nooit aan had gedacht. Een huis blijkt dan toch nog veel langer mee te kunnen.’ Ook voor de architecten zelf is De Architectenwinkel een mooi initiatief. ‘Er zitten vaak uitdagende projecten bij. Daar houden wij van. Ook zelfbouwopgaven worden steeds populairder en voor een plan voor herbestemming van oude panden draaien wij ons hand niet om. Daarbij brengen we natuurlijk ook graag de beroepsgroep onder de aandacht, want over een architect wordt nog steeds te vaak gedacht dat deze alleen ontwerpt en uitsluitend geschikt is voor grote villa’s en landhuizen.’

In heel Nederland
Inmiddels is het aantal Architectenwinkels gegroeid. Op verschillende plaatsen in het land kan men advies inwinnen. ‘Steeds meer architecten willen hier hun steentje aan bijdragen; in de nabije toekomst komen er nog meer winkels bij.’

Lees meer op: de webiste van de bna

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s