Milieubelasting onderdeel bouwbesluit

Bij de aanvraag voor bouwvergunningen voor woningen en kantoren  moet sinds 1 januari 2013 een berekening van de milieubelasting ingediend worden. Met deze berekening wordt de milieubelasting van alle toegepaste materialen berekend. Samen met de Energie Prestatie Berekening, waarmee de milieubelasting van het gebruik van een gebouw wordt berekend, geeft dit een goed beeld van de totale belasting voor het milieu. De wijziging van het bouwbesluit is dus een logische aanvulling op de al bestaande eisen.

Het wordt wel verplicht om de berekening in te dienen voor nieuwbouw van woningen en kantoren, maar bij de beoordeling van de bouwaanvraag wordt nog niet getoetst! Dit betekent dat het nu nog niet uitmaakt hoe goed de aanvraag scoort. De overheid gebruikt de uitkomst van de berekening om te bepalen wat de score van de huidige aanvragen is, zodat op termijn een juist toetsingscriterium kan worden bepaald.

Het is dus wel raadzaam om uw plannen te bespreken met iemand die dit kan controleren. Dit kan iedere zaterdag bij de architectenwinkel. BNA architecten geven gratis advies. Schrijf u hier in.

Dit advies is geschreven door Maarten Steunenberg BALD architecture baldarchitecture.nl