Veel belangstelling voor advies Architectenwinkel op Woonbeurs

131004_woonbeurs

De BNA-architecten van de Architectenwinkel op de Woonbeurs hebben nauwelijks tijd voor een kopje koffie. De adviesrondes zijn met 350 aanmeldingen eigenlijk al volgeboekt, maar ze willen ook graag de mensen te woord staan die ad hoc langskomen bij het Architectenplein. ‘Het blijkt een goede, laagdrempelige manier om mensen te laten zien wat een architect allemaal kan’, vertelt architecte Christina Fuchs.

Architectenplein
De Amsterdamse RAI zoemt van de mensen die op zoek zijn naar inspiratie en advies over hun inrichting, verbouwing of bouwplannen. Ze kunnen onder meer terecht op het Architectenplein in het Bouw- en Verbouwdistrict. Daar geven architecten die zijn aangesloten bij de Architectenwinkel kosteloos advies.

‘Heel erg goed’, zeggen moeder en dochter in koor. ‘Ze komen met heel andere dingen dan wij bedacht hadden.’ Dochter is bezig met een verbouwing, en had er eerder niet aan gedacht een architect in te schakelen. ‘Daar ben ik door de Woonbeurs terecht gekomen’, zegt ze. ‘Ze hebben er goed kijk op, maar daar zijn ze ook architect voor’, vult haar moeder aan.

Architect bedenkt goede oplossing
‘Niet iedereen zal daadwerkelijk een architect inschakelen na een bezoek hier’, zegt architecte Christina Fuchs. ‘Maar door ze te laten zien dat je door een professional in te schakelen de oplossing krijgt die je wilt, krijgen ze wel een beter beeld van de architect in het algemeen. Dat gevoel wil ik ze meegeven, in de hoop dat ze doorvertellen aan buren, vrienden en familie. Dat die goede oplossing in hun woning door een architect is bedacht.’

De Architectenwinkel is door de Woonbeurs uitgenodigd om er met een stand te komen staan. De ruimte is ook door de Woonbeurs ingericht. ‘We investeren alleen onze tijd’, vertelt Harvey Otten, een van de oprichters van de Architectenwinkel. ‘We hadden niet verwacht dat er zo veel animo voor zou zijn.’

Ambassadeurs
Ook Otten heeft op de beurs al veel mensen kunnen helpen met goed advies. ‘Voor de bezoekers is dat een eye-opener. Op deze manier werken we aan een grote groep ambassadeurs. Mond op mond reclame is immers het beste.’

Dit nieuwsbericht verscheen 4 oktober 2013 op de BNA site. Meer nieuws van de BNA vind je op bna.nl