Je eigen huis bouwen met een architect

Je hebt plannen om je eigen huis te bouwen en bent aan het kijken hoe je dit verder aan moet pakken. Daarbij denk je aan een architect, maar wat doet een architect precies?

Het woord architect vindt haar oorsprong in de Griekse Oudheid en betekende toen ‘baas van de timmerplaats’, maar het takenpakket van de architect is in de loop der tijd wel wat veranderd. Van de uitvoerende kant van het bouwen is het werk van de architect tegenwoordig verschoven naar een organiserende en adviserende rol. Daarbij heeft een architect kennis van regelgeving en bouwtechniek en weet hij hoe het proces aangestuurd moet worden om je bouwplannen te realiseren. Vooral weet hij je plannen en ideeën om te zetten naar een realistisch bouwplan en is een vakkundig adviseur die je met raad en daad bijstaat. Kort gezegd maakt een architect de vertaalslag van je wens naar uitvoering.

Als eerste bekijkt de architect je wensen. Variërend van heel voor de hand liggende vragen over wat je precies wilt bouwen of verbouwen, hoe groot de verbouwing of nieuwbouw wordt en wat het budget is komen ook meer abstracte vragen aan de orde. Bijvoorbeeld over hoe je wilt wonen, wat vind je belangrijk in je woning, hoe gebruik je je woning en natuurlijk wat vind je mooi. Dit bij elkaar vormt het ‘programma van eisen’. Vervolgens maakt de architect een concept dat voldoet aan het programma van eisen. Het concept is een gedachte, de essentie van een bouwplan. Dit concept wordt daarna uitgewerkt tot een bouwkundig ontwerp waarmee de vergunningen kunnen worden aangevraagd en een aannemer kan worden gezocht. De aannemer maakt het gebouw, de architect bewaakt het proces en de kwaliteit tijdens de bouw.

Benieuwd naar wat een architect voor je kan betekenen? Iedere zaterdag geven architecten gratis advies en informatie in de BNA architectenwinkel. Schrijf je hier in.

Dit advies is geschreven door Maarten Steunenberg van BALD architecture