Zelfbouw is in opkomst

Nederland gaat steeds meer zelf bouwen. Hoe ging dat ook alweer zelf bouwen? In ons omliggende landen is het grootste gedeelte van de koopwoningen door bewoners zelf gebouwd. Belgen en Duitsers ontwerpen samen met een architect een eigen woning. In Berlijn zijn al meer dan 100 Baugruppen actief die met een architect als initiatiefnemer en organisator hun droomhuis hebben gerealiseerd. In Nederland noemen we dat Collectief Particulier Opdrachtgeverschap (CPO) en ook hier zien we architecten een voortrekkersrol spelen.

Wij, architecten van de Architectenwinkel, juichen de plannen voor meer particulier initiatief toe. Voor architecten is particulier opdrachtgeverschap de kans om te laten zien hoe woonwensen werkelijkheid kunnen worden. Want architecten kunnen meer dan droombeelden maken. De architect weet de weg door vergunningstrajecten, kan de bouw begeleiden, bouwkosten bewaken en advies geven over aannemersselectie en het inschakelen van constructeurs en andere adviseurs waar nodig. Misschien is een gesprek met een architect zelfs verhelderend om een geschikte kavel te kiezen.

De Architectenwinkel is daarom in 2012 gestart. Voor vragen over zelfbouw, maar ook over het verbouwen van een bestaande woning is er een inloopspreekuur waar architecten gratis advies geven. Met deze adviezen willen wij als architectenbranche laten zien dat een architect meer is dan een tussenpersoon. Architecten zijn dienstverleners die samen met zelfbouwers van een idee een woning maken. Zelf bouwen begint met een architect.

Benieuwd naar wat een architect voor je kan betekenen? Iedere zaterdag geven architecten gratis advies en informatie in de BNA architectenwinkel. Schrijf je <a title=”inschrijven” href=”https://architectenwinkel.com/”>hier</a&gt; in.