10 tips voor een geslaagde verbouwing

Het verbouwen van je woning is een ingrijpend proces. Het kost veel tijd, geld en inspanning en de uitkomst lijkt soms toch wat ongewis. Vandaar dat wij tien tips voor een geslaagde verbouwing op een rijtje hebben gezet:

tip 1: neem een ruime voorbereidingstijd

Begin ruim van te voren met de voorbereidingen, deze tijd heb je nodig voor onder andere het vaststellen van het budget en om je uitgangspunten te bepalen. Hoe beter je die vooraf definieert, hoe beter het eindresultaat zal voldoen aan je wensen. Onderzoek, bespreek en verbeeld wat je wensen en eisen zijn, voor nu maar natuurlijk ook voor in de toekomst. Veranderingen tijdens de verbouwing kosten vaak veel geld en zorgen voor vertraging wat uiteindelijk de kwaliteit niet ten goede komt.

tip 2: zorg dat je je financiën op orde hebt

Weet wat je te besteden hebt. Bepaal wat je kan uitgeven en bespreek een eventuele hypotheek alvast met de bank. Houd er rekening mee dat niet elke verbouwing een waarde vermeerdering van je huis inhoudt die evenredig is met de kosten van de verbouwing. Maar laat je vooral leiden door de door jou gewenste verbetering van de woonkwaliteit en wat je daarvoor over hebt.

tip 3: weet wat je wilt

Maak een programma van eisen van je woonwensen. Dit kan heel concreet een overzicht zijn van de ruimten die je nu hebt en hoe groot ze zijn. Daarnaast maak je een overzicht van wat je zou willen. Geef ook aan hoe belangrijk de wensen zijn. Bijvoorbeeld met ‘noodzakelijk’, ‘belangrijk’ en ‘zou leuk zijn, maar niet noodzakelijk’. Verder kan een ‘moodboard’ met afbeeldingen van de sfeer van het eindresultaat een goed middel zijn om je ideeën over te brengen. Gebruik hiervoor bijvoorbeeld schetsen en foto’s uit tijdschriften en internet of van foto’s uit de praktijk.

tip 4: houd rekening met alle kostenfactoren

De kosten worden voor een groot deel bepaald door de bouwkosten. Let er dus op dat hier alle kosten in zitten die op de verbouwing betrekking hebben, van de verlichtingsspotjes tot het eventueel aanpassen van de electravoorziening in de meterkast. Maar ook de adviseurs, zoals een architect en een constructeur kosten vanzelfsprekend geld, en over de aanvraag bij de gemeente moeten leges worden betaald. Bij een grootschalige verbouwing moet je wellicht tijdelijk ruimte huren om zelf te slapen of om spullen in op te slaan. Als de verbouwing klaar is moet er wellicht nog vloerafwerking in, misschien een paar nieuwe meubels en verlichtingsarmaturen en de tuin of het terras moet misschien weer gedeeltelijk worden aangelegd. Overweeg dus goed wat de consequenties zijn van de verbouwing en neem al deze kosten mee in je voorbereiding.

tip 5: bouw een financiële reserve op

Zorg dat de hoogte van het totale bouwbudget uit hoogstens 85 á 90% van je maximale financiële mogelijkheden bestaat. Hierdoor heb je een reserve op voor onverwachte kosten. Zeker bij verbouwingen in oude panden is vooraf niet altijd goed te beoordelen welke noodzakelijke werkzaamheden er nog naar boven komen tijdens de verbouwing. Met een reserve achter de hand zal je bovendien een geruster gevoel hebben.

tip 6: schakel een deskundige in

Deze helpt met het vinden van een betaalbare oplossing en vertaald dit naar tekeningen en een omschrijving waarmee een vakkundige aannemer kan worden geselecteerd. Goede tekeningen en omschrijving zorgen ervoor dat de aannemer precies weet wat er van hem verwacht wordt en de offertes van de aannemers dus goed vergelijkbaar zijn.

tip 7: neem voldoende tijd voor het gehele project

Het klinkt misschien vanzelfsprekend, maar in de praktijk is het dat niet. Een goede voorbereiding waarin je je wensen goed bepaald hebt en hebt laten vastleggen door middel van tekeningen en omschrijvingen kost nu eenmaal tijd. Maar ook voor een goede uitvoering van de verbouwing is tijd nodig. Verder blijkt vaak dat na dat de effectieve bouwkundige werkzaamheden zijn verricht er nog allerlei puntjes op de i moeten worden gezet voordat de verbouwing echt af is.

tip 8: extra investeringen in energiebesparing, brandveiligheid en inbraakveiligheid.

Nu er toch een vakman met je huis aan de gang gaat is dit wellicht het moment om deze punten mee te nemen zodat de energierekening na de verbouwing lager uitvalt dan voorheen en je een veiliger woning krijgt.

tip 9: kies niet de goedkoopste, maar de beste en prettigste mensen om mee samen te werken

Belangrijk is dat alle partijen als een goed team voor u samenwerken. Een goede samenwerking levert uiteindelijk het beste resultaat. Een stroef lopend bouwproces levert vaker meerwerk op en een eindresultaat wat krap aan overeenkomt met de vooraf geformuleerde wensen.

tip 10: doe het!

Als je na een goede afweging tot de conclusie komt dat een verbouwing haalbaar is neem dan de stap om het te doen. Verbouwen kan een proces lijken met een ongewisse uitkomst, maar als je de juiste vakmensen om je heen verzamelt wordt het eindresultaat ongetwijfeld goed.

Wil je meer advies voor je verbouwing? Maak dan hier een afspraak voor een advies bij een architectenwinkel bij jou in de buurt!

 

Dit advies is geschreven door Maarten Steunenberg van BALD architecture