In 3 stappen van je energierekening af

Yvonne Feuerhahn uit Amersfoort is architect en energieprestatie adviseur. Zelf woonachtig in een jaren’30 huis heeft ze het plan opgevat om deze woning, met energielabel D, om te toveren naar een zogenaamde Nul-op-de-meter woning (vergelijkbaar met label A++++): een woning waarin je net zo veel energie opwekt als je zelf gebruikt. Ze ondervindt aan den lijve dat dit niet zonder slag of stoot gaat. In een aantal blogs vertelt ze over haar ervaringen.
Als je meer ervaringen wilt horen en duurzame woningen wilt zien en ‘ervaren’ neem dan deel aan de Nationale Duurzame HuizenRoute op 7 en 14 november, zie duurzamehuizenroute.nl.

Verschillende aannemers bieden Nul-op-de-meter (NOM) make-overs: je hele huis in 10 dagen in een gloednieuw jasje en je hebt een comfortabele woning zonder energierekening. Je bestaande energierekening gebruik je dan om in 15 jaar de renovatie af te betalen. Nou ja, het vastrecht voor je stroomaansluiting moet je natuurlijk nog wel betalen en als de salderingsregeling voor zonnestroom in 2020 op de schop gaat, dan moeten wij hopen dat er dan al betaalbare accu’s voor thuis of voor de buurt zijn om de opgewekte stroom in op te slaan.

Ons plan: in 3 stappen van een woning met label D naar een woning zonder gasaansluiting. Waarom in 3 stappen als het ook in één kan en waarom doen wij daar 10 jaar over?
Wij hebben niet voor niets een oud jaren ’30-huis gekocht met bijbehorende sfeer – in ieder geval niet om het in een nieuw jasje te steken. Wij hebben geen ton op de bank om alle maatregelen in één keer uit te voeren. Onze energierekening is nog geen €100 per maand (geen aannemer en geen bank kan met dit bedrag een Nul-op-de-Meterrenovatie financieren). Ook de hypotheek biedt geen extra ruimte omdat wij onze woning in 2007 gekocht hebben – op de top van de huizenprijzen, en eerlijk gezegd zouden wij ook niet nog meer geld willen lenen. Allemaal redenen waarom wij ons ambitieuze plan in drie stappen hebben geknipt.

De ‘besmetting’ met het energieneutraal-virus kwam vooral door de deelname aan een zogenaamde ‘community of practice’ van 20 bewoners uit Amersfoort die met totaal verschillende woningen één doel nastreven: hun bestaande woning energieneutraal maken. Na drie jaar is dit nog geen enkele bewoner gelukt, maar iedereen heeft de smaak te pakken en is begonnen met een eerste serieuze stap – zo ook wij. Als er voor jouw woning nog geen kant-en-klaar NOM-renovatie-pakket bestaat, begint het met een goed totaalplan dat met een degelijk rekenprogramma is doorgerekend.

In ons geval zijn volgende maatregelen nodig om in de buurt van een Nul-op-de-Meterwoning uit te komen – met behoud van het oude karakter van de woning.
Stap 1: NIEUW, GOED GEÏSOLEERD DAK, KIERDICHTING EN VENTILATIE
Stap 2: ISOLATIE VAN GEVELS, VLOEREN EN BEGLAZING
Stap 3: INSTALLATIES VOOR VERWARMING, VENTILATIE EN ENERGIEOPWEKKING AANBRENGEN OF VERVANGEN. Zoals bijvoorbeeld convectoren of vloerverwarming in plaats van radiatoren, zonnepanelen, een zonneboiler en een pelletkachel in plaats van een gewone cv ketel.

Dus eerst de woning goed isoleren, later de passende installaties kiezen. Doe je het andersom, dan is je installatie straks overgedimensioneerd, verbruikt die meer energie dan nodig en is die ook al weer verouderd. En wie weet wat er over een aantal jaren voor technieken zijn om thuis energie op te wekken en op te slaan…

Op de zonnepanelen na verdienen de maatregelen zich in ons leven niet terug – niet als je het puur over energie hebt. En dat is ook niet de motivatie voor ons om het te doen. Maar waarom doen wij het dan wel?
Omdat wij met de dakisolatie ook meteen een extra kamer krijgen waar familie en vrienden kunnen komen logeren, omdat met het nieuwe dak meer licht in huis komt en wij ook nog ’s avonds lekker in de zon kunnen zitten, omdat de waarde van ons huis stijgt en omdat het zowel in de zomer als ook in de winter veel behaaglijker wordt in huis.
En natuurlijk willen wij laten zien dat je ook in een oud huis zonder tocht en torenhoge energierekening kunt wonen en werken met Nul-op-de-Meter op de horizon.

Kortom: als je merkt dat je je doel nog niet kunt halen, stel het niet bij, maar kies een andere, stapsgewijze weg ernaartoe.

vooraanzicht_Feuerhahn_0

Deze blog is in een andere vorm ook te vinden op huisvolenergie.nl